HOUSE WITH “MARGIN SPACE” HELPS RELOCATING CITY-DWELLERS ADJUST TO LIFE IN RURAL JAPAN

To encourage the occupants of this house to socialise with their neighbours, Japanese architect Takanori Ineyama added a patio deck, a first-floor balcony and a large bay window to the building’s facade.

Ineyama designed Tab House for a young family who recently moved out of Tokyo, in favour of a more rural setting in Yamanashi Prefecture.

The architect was himself born in the area but had moved to Tokyo to study architecture, before later returning to set up his practice. So he knew that integrating into a rural community, after previously living in a big city, can be hard.

To help the clients adjust to this big change, he designed a house that encourages them to venture outside. It does this by extending the living spaces out towards the garden, where they are visible to neighbours.

“We attached a margin space to the facade of the house, which is in contact with the area, such as large observation deck and the edge, and bay windows,” said Ineyama.

Sliding doors can be pulled back to connect the house’s main living space with the patio deck, while the balcony forms an extension of a first-floor mezzanine, containing a more secluded lounge and a study.

The large bay window fronts a traditional “Japanese-style” room, which is slotted beneath the mezzanine, and which also features fusuma-style sliding doors and a floor covering of tatami mats.

“We thought that opening the owners’ behaviour will increase the opportunity to come in contact with the surrounding residents and surrounding nature,” said Ineyama.

The layout of the interior is fairly straightforward, organised around the double-height living space. The kitchen is located on the opposite side of the plan to the tatami room, and is framed by a second mezzanine that accommodates two bedrooms.

Large windows on all sides provide views out over the leafy neighbourhood. Other details include exposed timber columns and beams that provide bookshelves, and a colour palette that includes dark greens and greys.

The region can be cold, so the house is also fitted with a system that blows hot air up from under the floor, to distribute it throughout the open-plan interior.

“The whole family uses the energy efficiently by sharing the indoor environment in a large space,” explained Ineyama.

Ineyama was previously a partner of ON Design, before starting his own firm. Previous projects include a house with a huge tiled roof that integrates openings for tree branches and a property that is divided into two halves.

You may be interested

YALE ARCHITECTURE STUDENTS CREATE DWELLING IN CONNECTICUT FOR THE HOMELESS
Architecture
shares 21 views

YALE ARCHITECTURE STUDENTS CREATE DWELLING IN CONNECTICUT FOR THE HOMELESS

Auke Magielse -

Graduate students at Yale University have completed a prefabricated building in New Haven with two apartments that will be leased to tenants who are experiencing…

THE 8 MOST BEAUTIFUL PLACES TO GO STARGAZING IN THE U.S.
Travel
shares 20 views

THE 8 MOST BEAUTIFUL PLACES TO GO STARGAZING IN THE U.S.

Auke Magielse -

In our hyper-plugged-in times it’s all too easy to forget how magical the night sky can be. (It doesn’t help that stoplights and…

THE 7 MOST WALKABLE CITIES IN EUROPE
Uncategorized
shares 21 views

THE 7 MOST WALKABLE CITIES IN EUROPE

Auke Magielse -

We’ve taken Germany’s S-Bahn in the wrong direction for an hour without noticing, gotten scammed by a taxi driver at Heathrow, and fallen…

Most from this category